ПриватБанк і monobank закрили 80 тисяч карток за участь у шахрайських схемах

ПриватБанк і monobank закрили 80 тисяч карток за участь у шахрайських схемах

Два найбільших українських емітенти платіжних карток – "Приватбанк" і "Універсал Банк" (monobank) – за перше півріччя 2024 року закрили 80 тисяч карткових рахунків, які використовувалися для шахрайських схем "дропів".

Про це заступник голова правління Національного банку Дмитро Олійник розповів на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, присвяченому цій проблемі, передає Інтерфакс-Україна.

"Дропи" (від англ to drop - кидати) або "грошові мули" – це особи, які дозволяють третій особі (шахраєві) за фінансову винагороду використовувати свій банківський рахунок для своїх операцій.

"80 тис. карток вони (банки, – ред.) закрили за півроку. Це тільки два банки, два найбільших емітенти", – сказав Олійник.

Представники НБУ під час засіданні зазначили, що в абсолютному значенні "Приватбанк" і monobank справді лідирують за кількістю дропів, однак з огляду на обсяги емісії ними карток, ця частка не така вже й значна.

Загалом Нацбанк оцінює річний обсяг операцій дропів приблизно в 200 млрд грн на рік.

За даними НБУ, станом на 1 червня цього року у "Приватбанку" було 28,5 млн активних карток, у monobank – 8,6 млн, тоді як загальна їхня кількість на ринку – близько 53 млн.

Як повідомлялося, НБУ орієнтовно в четвер оприлюднить рішення про обмеження вихідних карткових переказів фізичних осіб P2P (person-to-person) у сумі 100 тис. грн на місяць. За оцінками регулятора, це здорожить реалізацію схем для зловмисників у 5 разів.

Крім того, ТСК Верховної Ради з економічної безпеки пропонує посилити контроль за переказами між картками фізичних осіб для боротьби з використанням так званої схеми "дропів", зокрема посилити вимоги банків до фінмоніторингу та запровадити обмеження обороту коштів без підтвердження доходів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу