S&P знизило кредитний рейтинг України до «вибіркового дефолту»

S&P знизило кредитний рейтинг України до «вибіркового дефолту»

Американське рейтингове агентство Standard&Poor’s 2 серпня знизило кредитний рейтинг України з CC/C до «вибіркового дефолту» (SD) через те, що охоплена війною країна не виплатила купон за облігаціями.

«Рейтингові дії відображають пропущену виплату за купоном єврооблігацій України 2026 року. Ми не очікуємо виплати впродовж договірного пільгового періоду облігації в 10 робочих днів», – йдеться в заяві S&P про зниження кредитного рейтингу України.

Ця думка агентства ґрунтується на «ухваленні в середині липня в Україні закону, який дозволяє уряду тимчасово зупинити виплати» за деякими борговими зобов’язаннями.

S&P понизило рейтинг України після рішення рейтингового агентства Fitch, яке 24 липня знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті з CC до C, залишивши його лише на одну сходинку вище від рівня дефолту.

«Зниження рейтингу України відображає думку Fitch про те, що принципова угода, досягнута 22 липня між урядом і деякими власниками єврооблігацій щодо умов реструктуризації після ухвалення закону, що дозволяє уряду призупинити виплати за зовнішнім боргом, знаменує собою початок процесу, схожого на дефолт», – зазначили у Fitch.

Угода про реструктуризацію передбачає, що існуючі єврооблігації в обігу будуть обміняні на пакет нових єврооблігацій із номінальним зниженням вартості боргу на 37% на початковому етапі та зниженням чистої приведеної вартості боргу на близько 60%.

В той же час Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє уряду призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року. Президент Володимир Зеленський підписав цей закон. Кабмін вже запровадив мораторій на виплати за євробондами України.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу