Верховний Суд призупинив розгляд касації ПриватБанку до НЗФ

Верховний Суд призупинив розгляд касації ПриватБанку до НЗФ

Верховний Суд зупинив провадження у справі Нікопольського заводу феросплавів Ігоря Коломойського до розгляду аналогічної справи Великою Палатою ВС.

Провадження у справі щодо зобов'язання НЗФ перед державним ПриватБанком зупинене, поки Велика Палата Верховного Суду не розгляне схожу справу №910/14224/20, яку минулого тижня передала на її розгляд колегія суддів Касаційного господарського суду через наявність у цій справі виключної правової проблеми, повідомляє держбанк.

Рішення про зупинення ухвалене попри те, що Велика Палата Верховного Суду ще не вирішувала, чи приймати до розгляду справу №910/14224/20, чи ні – за законом вона може повернути справу назад до Касаційного господарського суду.

«На переконання банку щонайменше тому, що Велика Палата ВС ще не вирішила, чи буде вона розглядати справу №910/14224/20, немає підстав для зупинення розгляду інших подібних справ», - зазначають у ПриватБанку.

Нагадаємо, суди першої та апеляційної інстанцій визнали зобов'язання НЗФ перед ПриватБанком припиненими.

14 квітня 2021 року Північний апеляційний суд відхилив апеляцію ПриватБанку та залишив у силі рішення суду попередньої інстанції, яким визнано припиненими зобов'язання Нікопольського заводу феросплавів Ігоря Коломойського по одному із кредитних договорів. Банк подав касацію.

Розгляд справи по суті відбувався з нетиповою швидкістю, зокрема підготовче провадження по справі було закрите 20 січня 2021 року, а розгляд справи по суті 22 січня був завершений у той же день.

22 січня суд визнав припиненими всі зобов'язання підконтрольного Коломойському НЗФ, які стосуються кредитного договору на $14 млн.

Цю кредитну лінію ПриватБанк надав заводу 2 лютого 2009 року з терміном повернення кредиту до 1 лютого 2010 року. Вона також згадана в позові ПриватБанку до колишніх власників у США.

НЗФ просить суд визнати припиненими усі зобов`язання заводу перед ПриватБанком за одним із кредитних договорів. Завод стверджує, що був надійним боржником і виконав усі зобов’язання належним чином.

У ПриватБанку вважають, що цей позов існує для впливу на судові процеси, ініційовані банком у США. Відповідачі у справах суду штату Делавер уже намагались використати такі висновки в американському процесі.

Виведення коштів з ПриватБанку до його націоналізації відбувалося через пов'язані компанії, які отримували кошти у банку через низку інших пов’язаних структур.

З цього приводу ПриватБанк позивається до ексвласників Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших юридичних і фізосіб у Канцлерському суді штату Делавер. У позові також згадується НЗФ.

Торік у серпні Мін’юст США звинуватив Коломойського та Боголюбова у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку для придбання американських активів: металургійних заводів, а також об'єктів нерухомості, зокрема в Огайо.

У лютому Optima подала позов на $23 млн проти Мін’юсту США за конфіскацію комерційної нерухомості українських олігархів у Луїсвіллі (Кентуккі) та Далласі (Техас).

5 березня США запровадили санкції проти Коломойського та його родини. Зокрема їм заборонений в'їзд до США.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу