Верховний Суд став на бік ПриватБанку у суперечці з компаніями з орбіти ексвласників фінустанови

Верховний Суд став на бік ПриватБанку у суперечці з компаніями з орбіти ексвласників фінустанови

Верховний Суд постановив залишити без задоволення касаційні скарги компанії “Монтана-Естейт” та “Страхової компанії “Інгосстрах” і таким чином встановив верховенство права і захистив інтереси Держави в особі державного банку.

Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

Зокрема, суд визнав недійсним договір позички, укладений між цими повʼязаними компаніями. Це рішення фактично поставило крапку в справі №904/6975/21, яка тривала майже три роки.

Раніше у Центральному апеляційному господарському суді ПриватБанк довів, що компанії “Інгосстрах” та “Монтана-Естейт” пов’язані між собою. Договір між компаніями, підписаний за чотири місяці до банкрутства останньої, передбачав надзвичайно високі відсоткові ставки — 400% річних і був визнаний недійсним. Укладаючи таку угоду, сторони намагалися штучно збільшити борги “Монтана-Естейт”, а значить, неповернення боргів Банку.

Нагадаємо, компанія “Монтана-Естейт” до 2021 року була відома як “Приватофис” і створена колишнім менеджментом ПриватБанку у 2005 році. Основним видом діяльності компанії було надання Банку в оренду нерухомого майна, придбаного за кредитні кошти ПриватБанку. 255 об’єктів нерухомості, були придбані за кредитні кошти банку, а напередодні банкрутства перейшли у власність компаній пов’язаних з колишніми власниками Після націоналізації ПриватБанку компанія “Приватофис” вийшла із банківської групи і залишилася під контролем осіб, пов’язаних з колишнім менеджментом.

Страхова компанія “Інгосстрах” фігурує у кримінальній справі щодо розтрати грошей Приватбанку напередодні його націоналізації. “Інгосстрах” був визнаний Національним банком України пов’язаним із колишніми власниками Приватбанку. 23 березня 2023 року Нацбанк анулював ліцензію на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг СК “Інгосстрах” через невідповідність її структури власності вимогам законодавства України. 29 березня страховика було виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням раніше всіх ліцензій.

Нагадаємо, група компаній “Епіцентр К” та ПриватБанк підписали кредитну угоду на 400 млн грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу