Гетманцев запропонував створити «поганий банк» для проблемних кредитів

Гетманцев запропонував створити «поганий банк» для проблемних кредитів

Для розв’язання проблеми високої частки непрацюючих кредитів (NPL) у банківській системі можна створити "банк поганих активів" (Bad bank), який спеціалізуватиметься на управлінні такими кредитами.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram.

Він зауважив, що за підсумками першої половини 2024 року частка непрацюючих кредитів (NPL) зменшилась до 34,6% від загального кредитного портфеля банків, проте ця проблема залишається суттєвою перешкодою на шляху до відновлення кредитування. Адже за час повномасштабної війни портфель "поганих кредитів" збільшився на 37%, або на 113,1 млрд грн.

"Одним із можливих варіантів розв’язання проблеми є створення банку "поганих активів" (bad bank) для врегулювання поточної і майбутньої проблемної заборгованості, накопиченої під час повномасштабної війни", – написав Гетманцев.

"Попри усі застереження, за останні 30 років у світі накопичений значний позитивний досвід функціонування таких установ (як реакція на банківські кризи на початку 90-х, азійську фінансову кризу наприкінці 90-х, світову фінансову кризу 2008 року)", – додав очільник Комітету.

За його словами, така спеціалізована установа може бути створена на базі одного із невеликих банків, який через санкції нещодавно перейшов у власність держави, можливо за додаткової участі міжнародних донорів.

Ця фінансова установа має взяти на свій баланс із певним дисконтом всю або більшу частину поточних та майбутніх NPL з метою подальшого управління такими активами, у тому числі забезпечувати їх продаж, відновлення їх вартості, а також вимагати компенсацій за зруйновані активи шляхом подачі позовів до РФ.

На думку Гетманцева, це б дозволило звичайним комерційним банкам позбутися портфеля проблемних кредитів і сконцентруватися на відновленні кредитування.

Як повідомлялося, після 2014 року в уряді та НБУ неодноразово обговорювали ідею створення окремого агентства або фінансової компанії для управління проблемними кредитами державних банків. Однак досі вона реалізована не була.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу