НБУ закликає уряд переглянути програму пільгових кредитів бізнесу

НБУ закликає уряд переглянути програму пільгових кредитів бізнесу

У держави досі існує борг перед банками із компенсації пільгових ставок за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%", з урахуванням поточної динаміки використання бюджетних коштів погасити його у повному обсязі буде складно.

Про директорка департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Первін Дадашова заявила в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Ми можемо зменшити щомісячні потреби програми, сфокусувавши її, стримуючи зростання портфеля і знижуючи обсяги компенсацій. Тоді наявний бюджет буде частково перекривати борг. Але, судячи з поточної динаміки, повністю покрити заборгованість буде викликом. Отже, треба рішучіше переглядати умови програми", – наголосила посадовиця Нацбанку.

Вона зазначила, що наразі Фонд розвитку підприємництва (ФРП) щомісяця виплачує більші обсяги коштів банкам, ніж торік, і виконує зобов'язання досить системно.

"Водночас щомісяця на портфелі 129 млрд грн виникає від півтора до двох мільярдів гривень нових вимог щодо компенсації. Тому борг Фонду – динамічна цифра, і важливо розуміти, чи здатні ми взагалі його зменшити, наприклад, до кінця року", – зауважила очільниця департаменту НБУ.

Дадашова наголосила, що попри нещодавні зміни до умов програми пільгового кредитування "5-7-9%", скорочення щомісячних витрат на компенсації ставок не буде радикальним без подальших змін до її дизайну.

За її словами, прискорення виплат Фондом, яке спостерігається зараз, дозволяє тимчасово погасити заборгованість, яка на початок червня становила 5,8 млрд грн, але не розв'язати повністю проблему з виникненням і погашенням боргу.

"Поточний борг Фонду – компенсації останніх двох-трьох місяців. Наприкінці минулого року ми зіткнулися з "хвостами" майже в шість місяців, критичними для всіх учасників процесу. Ми повинні щонайменше не погіршувати поточний темп і до кінця року якомога більше знизити борг", – додала вона.

Очільниця департаменту НБУ наголосила, що однією з найбільших проблем програми є брак коштів для фінансування та виникнення боргу уряду з компенсації відсоткових ставок банкам.

"Як собака за хвостом, ми бігаємо за цим боргом – щороку погашаємо борги попереднього періоду, але формуємо нові", – зазначила вона.

Дадашова додала, що на поточні виплати за наявним портфелем позик "5-7-9%", без запасу для покриття боргу і зростання портфеля, закладених бюджетних видатків вистачатиме "впритул".

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів станом на 1 березня перерахував банкам, які беруть участь у державній програмі компенсації відсоткових ставок за кредитами "5-7-9%", 2,3 млрд грн із 7 млрд грн боргу перед ними на початок цього року. Решту 4,7 млрд грн боргу уряд планував погасити в березні-травні. Водночас, згідно зі звітом про фінансову стабільність НБУ, заборгованість перед банками на початок червня становила 5,8 млрд грн.

Згідно з даними Мінфіну, від початку 2024 року за програмою "5-7-9%" підприємці отримали 13119 кредитів на 50 млрд грн, з яких від банків державного сектору економіки - 9922 кредити на 25,8 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу