Банкіри отримують повістки одразу, як тільки закінчується їхнє бронювання

Банкіри отримують повістки одразу, як тільки закінчується їхнє бронювання

Подані на бронювання списки банківських працівників розглядаються місяцями, а коли банкіри нарешті отримують бронь, то в комплекті із нею йде бойова повістка. Нарікають банкіри і на затримки в НБУ.

Про цю проблему розповіли менеджери по роботі з персоналом під час круглого столу «Еміграція, мобілізація і кадровий голод на фінансовому ринку: як вирішити проблему», проведеного «Фінансовим клубом».

Директорка департаменту управління персоналом Кредобанку Олена Скиба розповіла, що НБУ лише за декілька днів до завершення броні співробітників приймав від банків нові списки на продовження броні. І оскільки час очікування продовження броні часто був дуже тривалим, це створювало ризики мобілізації банківських працівників.

«Багато наших працівників мають від ТЦК повістки, бойові – тобто на війну, на день, наступний за днем завершення броні. В людини завершується бронь і наступного дня вона має піти служити, якщо в неї немає броні. Цей ризик є», – сказала Олена Скиба.

Вона пояснила, що із цією проблемою вони зіткнулися нещодавно і, зокрема, співробітники, які нещодавно отримали бронь, також отримали бойові повістки на січень 2025-го.

«У нас аналогічна ситуація була по бойовим повісткам. По тим людям (які їх отримали. – Ред.) вже мало що можна було зробити, тому що це було майже напередодні закінчення строку бронювання. Але зараз ми робимо декілька списків і відразу нахлистом робимо це бронювання. За місяць – два починаємо продовження бронювання, щоб ці ризики перекривати. І нам це дуже допомогло. Тому в нас такі бойові повістки спрацювали лише по двом людям. Всіх інших ми таким чином змогли перекрити», – розповіла HR-директорка ОТП Банку Крістіна Фехер.

Є нарікання і на затримки в НБУ, через які підвищується ризик мобілізації банківських працівників. «В законодавстві була незрозумілість. З одного банку, банки могли, незалежно від спеціальності (ВОС. – Ред.), бронювати певного рівня керівників, наприклад директорів. А з іншого боку, НБУ мав вказівку не пускати ці списки далі і відмовляти. У нас є 16 директорів, які є критичні, екстремально важливі для банку, і ми не могли їх забронювати. Ми управляли квотою так, щоб коли відкрився коридор можливостей, мати можливість забронювати їх окремим списком», – сказала Олена Скиба.

Про проблему тривалого очікування бронювання кажуть і в Сенс Банку. «Від «подали на бронювання» до «факту бронювання» проходить два місяці. Це дуже довгий період. Ми дізналися від юристів, що зараз два – три місяці є нормою», – пояснила директорка з управління персоналом Сенс Банку Олена Велика.

Проблему із пролонгацією бронювання почало виправляти електронне бронювання. «Добре, що з’явилася технічна можливість бронювати через «Дію». У нас є люди, які очікують вже третій місяць з дати подачі документів, коли ми зможемо їх забронювати. І ми пішли через «Дію» і забронювали – через 15 хвилин вже отримали результат», – повідомила Олена Велика. «І у нас вже є успішний кейс бронювання людини за електронним бронюванням», – додає Крістіна Фехер.

За її словами, спочатку банк вичерпує квоту бронювання, а потім не може запропонувати такий «бенефіт» новим співробітникам, яких наймає на критичні позиції. «І якщо ми говоримо про чоловіків, які вже мають бронювання в інших банках, то, звичайно, для них це великий ризик переходу в іншу компанію», – сказала Крістіна Фехер.

«А найбільша проблема – це те, що є ключові люди, яких не можна забронювати, тому що в них не оновлені документи. Всі до 16 липня мали оновити документи, і ті, хто на це наважився, пішли і оновили – ми їх можемо бронювати. Але є певна частка людей, які все одно залишаються зі старими документами, або з приписним, або з неоновленими даними, і ці люди залишаються в сірій зоні, в зоні ризику», – розповіла представниця ОТП Банку.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу