Кадровий голод подвоїв зарплати окремих банкірів

Кадровий голод подвоїв зарплати окремих банкірів

На банківському ринку відчувається справжній кадровий голод, який штовхає зарплати вгору – працівники цим активно користуються, коли їх хедхантять на подвійний офер.

Про це розповіли менеджери по роботі з персоналом під час круглого столу «Еміграція, мобілізація і кадровий голод на фінансовому ринку: як вирішити проблему», проведеного «Фінансовим клубом».

«Є дефіцит певних спеціалістів. І якщо компанії він потрібен, а їх обмаль, то працівники можуть отримувати, навіть перехресно, пропозиції на подвійну зарплату. І тут вже грейдинг фактично не впливає. Не має значення, скільки ти платиш, яка в тебе політика оплати праці», – каже директорка департаменту управління персоналом Кредобанку Олена Скиба.

Грейдинг – це групування посад за певними факторами з метою стандартизації оплати праці. Наприклад, всі посади в компанії можуть оцінюватись за рівнем відповідальності, вартістю помилки, умовами роботи тощо. На основі цих даних визначається оклад для кожної посади.

Грейдинг перестає працювати через високий попит, який диктує ціну. «Є попит високого рівня на певних працівників. І той, хто зможе, той його і забере», – пояснила Олена Скиба. Як приклад, вона зазначила, що «більшість банків зараз «полює» на IT-аналітиків».

«Грейдингова система не працює і ми займаємося перекупом ключових працівників. Це є проблемою банків зараз. У нас є певна категорія працівників, які отримують «X» суму окладу, і їхня вартість на ринку – «X». Але якщо певному банку конче необхідний саме цей спеціаліст, саме ці навички, офер приходить в два рази більше. Так генерується штучна завищеність працівника на ринку», – розповіла директорка з управління персоналом Сенс Банку Олена Велика.

І це проблема не тільки через переманювання важливих кадрів. «Коли один працівник йде на офер «Х2», то його колеги так само починають вимагати від ейчару офер «Х2». І нам доводиться шукати, як ми можемо конструктивно підходити до системи матеріальної мотивації, тому що методички минулих років не працюють. Ми виходимо на рівень «за індивідуальним погодженням із HR», «за індивідуальним погодженням з CEO», але грейд у нас просто посипався, грейдингова система зараз виглядає абсолютно алогічно», – пояснила Олена Велика.

Про цю проблему каже і HR-директорка ОТП Банку Крістіна Фехер. «Грейдинг не працює. Є ситуації, коли людину хедхантять в іншу компанію на мультиплікатор «2», але буває й інша ситуація, коли ми вимушені брати для себе співробітника із мультиплікатором «2», і виникає фінансовий дисбаланс всередині підрозділу, в тебе ламається система оплати. Тому що новачки, які приходять, хочуть більшу заробітну плату», – зазначила Крістіна Фехер.

Через це вакансії довго не закриваються. «У нас збільшився строк закриття вакансій на 48% з початку війни. Це пов’язано із кадровим голодом і тим, що немає на ринку людей, які нам цікаві», – пояснила Крістіна Фехер.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу