Нацбанк вважає фейком комісії у 20%, які банки стягують з клієнтів при закритті рахунків

Нацбанк вважає фейком комісії у 20%, які банки стягують з клієнтів при закритті рахунків

Національний банк повідомив, що у медіа та в телеграм-каналах поширюється недостовірна інформація про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках. Проте банки дійсно встановлюють 20-30% комісії при закритті рахунків клієнтів, які їм не подобаються.

«Банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках. Національний банк наголошує, що таке твердження не відповідає дійсності!» – йдеться в заяві НБУ.

Регулятор стверджує, що законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це «штрафу». Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу.

Водночас закон про фінансовий моніторинг передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.

У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами.

Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 19.05.2020 № 65.

«Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції», – йдеться у заяві НБУ.

Національний банк зі свого боку не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

Водночас багато банків стягують з клієнтів 20-30% їх коштів у випадках, коли банки вирішують в односторонньому порядку закрити рахунки своїх клієнтів, зокрема через посилення фінансового моніторингу.

Зокрема банк «Південний» списує з рахунку «30% від залишку суми при видачі коштів з недіючого рахунку» та «30% від залишку суми при перерахуванні коштів з недіючого рахунку» як комісію за видачу чи перерахування коштів «у випадку припинення ділових відносин з ініціативи банку після погашення всіх зобов'язань перед банком».

Південний комісія

А-Банк стягує «30 % від доступного залишку на балансі після погашення усіх кредитних зобов'язань» як «комісію за перерахування коштів при припиненні ділових відносин за ініціативи банку».

А Банк комісія

Необанк izibank бере «20%, максимум 10 тис. грн, від суми балансу після погашення кредитних зобов'язань» у випадку «переказу коштів в національній валюті за реквізитами на рахунки в інших банках при припиненні ділових відносин за ініціативою банку».

ІЗІ2

Аналогічну комісію 20% izibank списує при «знятті готівки в касі ТАСкомбанку при припиненні ділових відносин за ініціативою банку».

ІЗІ1

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь