Громадян хочуть захистити від банків

Це вже друга спроба прийняти ці законопроекти - минулого разу вони були подані 27 липня 2014 року, однак не були розглянуті і 27 листопада були відкликані.

Законопроекти пропонують зобов'язати банки повідомляти потенційним позичальникам розмір ефективної процентної ставки та всіх додаткових платежів, а також проводити обов'язкову оцінку їх платоспроможності перед видачею позики. При виникненні прострочення за споживчим кредитом надходять від позичальника гроші в першу чергу будуть йти на погашення простроченої суми кредиту, потім - на планове погашення тіла кредиту, а вже потім будуть сплачені нараховані пені і штрафи.

Крім того, планується встановити відповідальність фінансових установ за порушення прав споживачів.

«На жаль, українське законодавство має ряд прогалин у сфері регулювання споживчого кредитування. Це і приховані комісії по кредитах, і недобросовісна реклама, нав'язування додаткових і супутніх послуг та інше. Крім усього іншого, актуальність даних законопроектів викликана і умов підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, згідно з якою Україна зобов'язалася протягом 3-х років включити норми законодавства ЄС щодо споживчого кредитування в законодавство України», - говорить один з авторів законопроектів депутат Денис Дзензерський (партія «Народний фронт»).
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь