Moody's: збитки банків РФ можуть скласти 1 трлн рублів

Фінансові втрати в 2015 році будуть впливати на і так вже слабку капіталізацію російських банків, вважають аналітики. Вони відзначають, що запущена державою програма докапіталізації банків через облігації федеральної позики надасть підтримку лише одному сегменту банків, але не надасть підтримку великій кількості невеликих банків, що працюють в країні.

Незважаючи на зниження ключової ставки на 2 процентних пункти в кінці січня, аналітики агентства не вважають поточний рівень ставок прийнятним для ринку.

"Зниження ставки забезпечує незначне полегшення для банків і позичальників, які все ще пристосовуються до підвищення ключової ставки в грудні до 17% з 10,5%, але це також підтверджує, що більш високі ставки не є швидкоплинним явищем", - зазначено в огляді.

Moody's прогнозує підвищення вартості залучення коштів у корпоративних клієнтів на 300 базисних пунктів. За роздрібними вкладами агентство очікує зростання ставок на 200 базисних пунктів.

"За середніми роздрібними кредитами ми не очікуємо зростання ставок, тому що договори не передбачають одностороннього підвищення ставок, а реалізація такого ризику спричинити суттєві адміністративні та соціальні витрати", - йдеться в документі.

У той же час аналітики очікують, що з корпоративних позиках по 10% кредитів ставки будуть підвищені на 5 процентних пунктів, по ще 20% кредитів - на 3 процентних пункти.

За матеріалами ІА "Фінмаркет"

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь