ЄЦБ вважає успішним початок програми QE

За три дні ЄЦБ викупив активи на суму 9,8 млрд євро, сказав пан Кер, із середнім строком обігу дев'ять років. Таким чином, банк без проблем зможе досягти запланованої загальної суми скупки у 60 млрд євро в березні.

"QE працює, немає сумнівів, що воно буде працювати", - сказав представник ЄЦБ.

Наслідуючи приклад японського і американського центробанків, ЄЦБ почав програму кількісного пом'якшення, щоб прискорити інфляцію в єврозоні та підтримати економіку блоку.

Але, оскільки деякі національні інвестори не хочуть продавати облігації, аналітики задавалися питанням, чи зможе ЄЦБ знайти для покупки достатньо активів, в основному, суверенних облігацій, щоб витратити на них понад трильйон євро протягом 18 місяців, як було заплановано.

Бенуа Кер намагається розвіяти ці сумніви, заявивши, що доступних для покупки облігацій достатньо і треба довіряти ринку. ЄЦБ купує облігації, дотримуючись правил роботи ринку, сказав він, додавши: "Ми не хочемо вбити ринок".

ЄЦБ хоче бути передбачуваним і систематичним, здійснюючи програму кількісного пом'якшення, сказав він.

Пан Кер сподівається, що грецькі облігації зможуть брати участь у QE як можна раніше, але країна повинна спочатку завершити перегляд програми допомоги.

ЄЦБ, ймовірно, зможе раніше купувати кіпрські бонди в рамках QE, оскільки Кіпр вже близький до успішного завершення перегляду програми допомоги, сказав він.

Він також додав, що Європа потребує реформи і не повинна покладатися тільки на циклічне відновлення, засноване на низькій вартості нафти. Дешевий євро - це логічний наслідок розбіжності монетарної політики Євросоюзу і США, сказав він.

За матеріалами Reuters

 

Теги #ЄЦБ #QE

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь