Курс євро впав до мінімуму з 2003 року після виборів в Греції

У ході сьогоднішніх торгів курс євро до долара опустився до позначки 1,1098 $/€, що майже на 1% нижче за рівень закриття попередніх торгів. Так дешево євро в перерахунку на долари не коштував з вересня 2003 року, коли ціна на нього опускалася нижче 1,1 $/€.

Аналітики пов'язують зниження курсу євро з перемогою на парламентських виборах у Греції опозиційної лівої партії СІРІЗА. Після підрахунку 85% голосів СІРІЗА набирає 35,26% голосів, що забезпечує їй 149 місць в 300-місцевому парламенті. Коаліція з партією «Незалежні греки», яка, за попередніми даними, отримає в парламенті 13 місць, забезпечить СІРІЗА можливість сформувати уряд.

«Продажі продовжать тиснути на євро, тому що греки відкинули заходи жорсткої бюджетної економії, що збільшує можливість виходу Греції з валютного блоку. Ринки дуже чутливі до ризику», - пояснив Bloomberg старший аналітик в токійській Ueda Harlow Ltd. Тосія Ямаучи. Лідер СІРІЗА Алексіс Ципрас пообіцяв, що тепер трійка міжнародних кредиторів (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ) "не буде грати ніякої ролі в країні», а заходи жорсткої економіки залишаться в минулому. Ципрас зазначив, що Афіни будуть вести переговори з приводу того, щоб «вивести Грецію з порочного кола надмірних боргів».

Євроскептики раніше передбачали, що прихід СІРІЗА до влади може закінчитися виходом Греції з єврозони. На початку січня 2015 німецькі ЗМІ повідомили, що влада Німеччини допускають вихід Греції із зони євро в разі приходу до влади СІРІЗА, проте пізніше канцлер Німеччини Ангела Меркель спростувала ці чутки і висловилася за збереження Греції в єврозоні.

За матеріалами РБК

 

Теги #курс #євро

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь