«Люди понесли валюту в банки»

Новости: Новини: «Люди понесли валюту до відділень»
 
Банкіри почали помічати стабілізацію валютного ринку через чотири дні після того, як Нацбанк відпустив курс у вільне плавання і долар подорожчав на 8 грн – до 24,8 грн/$. Відмовляючись від індикативного курсу, НБУ розраховував на те, що баланс попиту та пропозиції валюти дозволить ринку самостійно визначити рівноважний курс. Результати скасування індикативного курсу та особливості ринкового курсоутворення стали основними темами для обговорення на круглому столі.

Зараз продавці валюти поки тільки починають заявляти про свою готовність позбутися її, проте не роблять це масово. «Експортери хочуть розібратися, наскільки це стрімке зростання курсу і як довго воно триватиме. У п'ятницю експортери ще відкладали угоди, а в понеділок вони вже самі пропонували купити у них валюту за курсом, близьким до офіційного. Хоча деякі експортери зараз замість продажу своєї валютної виручки залучають кредити у банків, бо вважають, що ставки за ними будуть більш вигідними, тому що вони потім зможуть продавати валюту дорожче», – говорить заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.

На роздрібному ринку також є відкладений попит на валюту, і не у всіх банках ще можна її купити. Але цього тижня чимало банків вже стали активно купувати долари, оскільки населення почало продавати їх. У вівторок середня ціна долара у банківських відділеннях становила 24,1 грн. «Ми вже побачили, що люди понесли валюту до відділень. Грошей принесли більше, ніж купили, бо громадяни, які раніше купували валюту для того, щоб заробити, почали її скидати. Хоча ажіотажного попиту на неї ми не бачимо. У зв'язку з цим ми робимо висновок, що очікування йдуть на зниження курсу», – говорить голова правління банку «Форвард» Андрій Кисельов.

Втім, старший економічний стратег компанії AYA Capital Павло Ілляшенко впевнений, що коливання триватимуть, і весь 2015-й буде роком фінансової нестабільності. Причину цього експерт вбачає в дефіциті держбюджету і негативному сальдо платіжного балансу. «Компенсувати втрати може тільки зовнішнє фінансування», – вважає Павло Ілляшенко.

Як і НБУ, учасники круглого столу вважають різке зниження курсу гривні першою реакцією ринку на відмову від індикативу. Ані регулятор, ані банкіри не готові давати чітких прогнозів про курс, який може зафіксуватися на найближчий час. Усе залежатиме не тільки від попиту на валюту, але й від можливостей отримання Україною зовнішніх кредитів. «Якщо імпортери бачать, що їм нормально купувати валюту за курсом 20-21 грн, то курс уже не впаде нижче. – Відзначив керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман. – Інша ситуація може бути тільки в тому випадку, якщо нас зараз завалять грошима міжнародних донорів. Або якщо Україні вдасться відсудити у Росії $50-100 млрд. Тоді реальність стане зовсім іншою».

Організатором круглого столу виступила компанія «Фінансовий клуб». У дискусії взяли участь банкіри, експерти і більше 20 представників ЗМІ. Основними спікерами круглого столу були заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський, голова правління банку «Форвард» Андрій Кисельов, керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман, старший економічний стратег компанії AYA Capital Павло Ілляшенко. Модератором круглого столу виступив головний редактор FinMaidan Руслан Чорний.

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь