Нацбанк розповів подробиці махінацій в пенсійному фонді

Як повідомляє прес-служба регулятора, в даний час чинне керівництво пенсійного фонду приймає всі заходи для максимального сприяння проведенню слідчих дій.

У той же час, Національний банк повідомляє, що за результатами аналізу фінансової звітності за рік, аудитором ТОВ "БЕЙКЕР ТІЛЛІ Україна", в інвестиційній діяльності фонду були виявлені значні порушення закону "Про недержавне пенсійне забезпечення", інших законів, нормативно-правових актів Національного банку та інших державних органів.

За результатами аудиторської перевірки було виявлено, що порушення за своєю суттю містять ознаки шахрайських операцій, які призвели до фінансових втрат фонду та його учасників. Згідно з проведеним аналізом діяльності фонду, його колишнє керівництво (діяла до листопада 2014 року), брало інвестиційні рішення, які всупереч положень інвестиційної декларації фонду, жодним чином не були обгрунтовані економічним, фінансовим або ринкового аналізу та інвестиційних оцінок діяльності емітентів. При виборі об'єктів інвестицій не проводилися розрахунок і оцінка сценаріїв поведінки прибутковості, даних щодо ліквідності та фінансового стану емітентів, не аналізувався повний розмір капіталовкладень згідно фінансової моделі.

Крім того, колишнім керівництвом фонду приймалися рішення щодо розміщення коштів фонду на депозити в комерційних банках без попереднього аналізу їх фінансового стану і рівня ліквідності. Зараз фонд змушений списати частину активів, пов'язаних з втратою коштів, розміщених на депозитах у банках, що перебувають на стадії ліквідації, а також у зв'язку із знеціненням коштів, що були вкладені попереднім керівництвом фонду в так звані «сміттєві цінні папери». Таким чином, попереднє керівництво фонду перевищило свої повноваження і діяло не в інтересах фонду і не в інтересах його учасників.

Сьогодні фонд продовжує працювати в нормальному режимі,уточнюють в НБУ.

Нагадаємо, СБУ підозрює пенсійний фонд НБУ в махінаціях на 600 млн грн.

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь