НБУ підтримує комерційний банк у судовій справі з позичальником

Як повідомляє пресс-служба НАБУ, про це говориться у листі-відповіді Нацбанку на відповідне прохання Незалежної асоціації банків України (НАБУ) щодо надання регулятором підтримки у розв’язанні судових спорів за участю банківських установ.

«Національний банк України в особі Управління Національного банку України в Харківській області 26 січня 2015 року подав до Харківського апеляційного господарського суду Клопотання про залучення Національно банку України як третьої особи у справі № 922/3899/14 за первісним позовом фізичної особи-підприємця до Банку (м. Харків) про визнання припиненими грошових зобов’язань за кредитним договором, виражених в доларах США, оскільки рішенням Господарського суду Харківської області від 26.11.2014 року визнано кредитний договір удаваним», — говориться у листі НБУ.

Розгляд клопотання Нацбанку відбудеться 16 лютого 2015 року.

Нагадаємо, Господарський суд Харківської області дозволив валютному позичальникові не платити по валютному кредиту. Таке несподіване рішення було винесено суддею 26 листопада по справі № 922/3899/14. З рішення суду випливає, що в 2010 році банк «Грант» відкрив фізособі-підприємцю дворічну валютну кредитну лінію на $2 млн під 16% річних.

Через рік сума кредитної лінії була підвищена до $2,3 млн, а термін погашення кредиту постійно продовжувався - фінальної датою вказується 28 грудня 2014, говориться в матеріалах банку «Грант». Сумарно позичальник отримав в 2010-2013 роках понад $2,5 млн. Ці долари банк зараховував на поточний рахунок фізособи-СПД, але не видавав їх позичальнику готівкою, а за його дорученням продавав на міжбанку. Виручена від продажу валюти гривня зараховувалася на рахунок позичальника в національній валюті і використовувалася ним для розвитку бізнесу.

Після дворазової девальвації гривні в поточному році - з 8 грн/$ до 16 грн/$ - позичальник несподівано вирішив оскаржити кредит. Суд 15 вересня прийняв позовну заяву і вже через два місяці виніс рішення. Суд порахував, що сторонами було укладено кредитний договір, за яким позивач отримував кредитні кошти у гривні. Отже, і погашати він повинен суму боргу, який виник після конвертації перерахованої банком валюти в гривню.
 

 

 

Теги #ЄБРР

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь