НБУ виступає проти закону про реструктуризацію кредитів

"Втручання держави в господарську діяльність банків та їх правовідносини з клієнтами є неприпустимим", - про це вчора під час наради з банкірами заявив перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.

Він зазначив, що в підпункті "С" пункту 19 програми кредитування МВФ щодо Механізму розширеного фінансування задекларовано добровільність переговорного процесу між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів.

“Держава і Національний банк України не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнятий закон, який передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів в гривневі, президент України застосує право вето щодо цього закону", - йдеться в програмі.

Тому, на думку керівництва регулятора, розгляд у Верховній раді законопроекту про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті є недоцільним.

Нагадаємо, в кінці минулого тижня депутати зробили нову спробу визначити долю валютних позичальників. Прийнятий в першому читанні законопроект № 1558-1 «Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті» пропонує провести конвертацію позик на набагато більш вигідних умовах, ніж ті, які були передбачені у меморандумі про реструктуризацію заборгованості фізичних осіб. Умови навіть більш пільгові, ніж у законопроектах, які Рада не змогла прийняти у 2014 році.
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь