Парламент заборонив дострокове розірвання депозитів

Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект №1195 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів". Документ був прийнятий у першому читанні голосами 226 депутатів, але з другої спроби.

Цей проект був зареєстрований у парламенті ще 2 грудня депутатами Павлом Різаненком і Ольгою Бельковой.

Документ чітко розмежовує у статті 1060 Цивільного кодексу поняття строкового вкладу і вкладу на вимогу. Вклади на вимогу повинні повертатися банком на першу вимогу клієнта, а будь-яка заборона на таку операцію в депозитної договорі, є нікчемною.

При цьому "за договором банківського строкового вкладу, банк зобов'язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом по закінченню строку, визначеного в договорі банківського вкладу". Таким чином, дострокове повернення вкладу розміщеного на конкретний термін буде заборонено.

Але банки зможуть обійти цю норму, якщо в терміновому договорі дозволять клієнту дострокове повернення грошей. "Повернення вкладнику банківського строкового вкладу на його вимогу до закінчення строку або до настання подій, зазначених у договорі, можливо у випадках, коли це передбачено умовами договору банківського вкладу", - йдеться в документі.

Також буде заборонено дострокове пред'явлення банку до викупу депозитного (ощадного) сертифіката.
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь