Порошенко запропонував посилити відповідальність пов'язаних з банком осіб

«Проблема недостатньої відповідальності пов'язаних з банком осіб, насамперед керівників, кінцевих бенефіціарів та інших власників істотної участі, при прийнятті рішень, які негативно впливають на фінансовий стан банку, потребує врегулювання», - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

В кінці січня перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук анонсував, що цей документ буде переданий до парламенту протягом двох місяців через одного із депутатів. «Але його підтримав президент, вважаючи першочерговим для банківської системи. Цей законопроект необхідний, щоб додатково отримати підтримку акціонерів, тому що багато банків, які йдуть на ліквідацію, мають нульовий баланс», - уточнив заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Ради Руслан Демчак.

Запропоновано в Кодексі про адміністративні правопорушення посилити відповідальність за подачу «недостовірної (неповної) звітності, зокрема, про якість активів, проведенні операцій з пов'язаними з банком особами, суті операцій». Розмір штрафу підвищать з 100-1000 неоподатковуваних мінімумів до 2000-5000 (34-85 тис. грн). Якщо ж такі дії призвели до того, що банк був визнаний неплатоспроможним, то сума штрафу становитиме 85-170 тис. грн. Сума штрафу можна порівняти з місячною зарплатою топ-менеджерів у ряді банків, тому вони на вимогу акціонерів можуть і далі продовжувати порушувати правила складання звітності.

НБУ буде складно довести в суді подібні зв'язки, довести, що «якась особа» має вирішальний вплив на конкретний банк. Докладніше ...

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь