Рада не подолала вето на іпотечний мораторій

За відповідне рішення проголосували лише 129 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Також депутати відмовилися відхилити цей закон. За відповідне рішення проголосували тільки 14 парламентаріїв. Що робити з цим документом, депутати вирішать на наступному засіданні.

Як заявила голова Національного банку Валерія Гонтарєва, застосування вето до цього закону пояснюється тим, що замість комплексного вирішення проблеми, пов'язаної з виконанням зобов'язань в іноземній валюті, закон лише вносить зміни до базового закону.

"Цей закон з червня минулого року встановив заборону на стягнення майна осіб, які мають валютні кредити, фактично позбавивши кредиторів право задовольняти свої вимоги за рахунок заставного майна боржників. Встановлений мораторій є неприпустимим втручанням у господарську діяльність, створює значні реальні загрози для платоспроможних банків і позбавляє їх можливості виконувати свої зобов'язання перед вкладниками", - заявила пані Гонтарєва.

Також, за її словами, цей закон є дискримінаційним щодо тих позичальників, які сумлінно виконують свої зобов'язання перед банками.

"Такий підхід є несприятливим, оскільки лише відкладає на невизначений термін вирішення проблем валютних позичальників, залишаючи їх наодинці з зростаючим боргом", - зазначила глава НБУ.

Вона підкреслила, що зусилля усіх органів влади повинні бути спрямовані на вирішення по суті проблем валютних позичальників, яка спричинила введення мораторію.

Нагадаємо, 28 грудня народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому проект закону № 1610 "Про внесення змін в закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів із 226 мінімально необхідних. Однак 15 січня президент Петро Порошенко застосував право вето до цього закону.

За матеріалами РБК-Україна

 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь