Суд заборонив банкам вимагати застарілі кредитні борги

До боржниками буде застосовуватися тільки цей строк позовної давності, якщо людина не поставив свій підпис під його продовженням.

«Щоб продовжити строки позовної давності, і через довгі роки продовжувати вимагати з людей гроші, банки почали вдаватися до різних хитрощів. Подаючи до суду позови про стягнення боргу, вони, наприклад, вказують, що людина підписала кредитну угоду, до якого додавалися «Основні умови», не внесені в текст договору, але в ньому обумовлені. І саме в них і йдеться про те, що людина погоджується з продовженням терміну позовної давності, і попутно ще й цілий перелік додаткових штрафів. На практиці ж все це виливається в несподівані сюрпризи. Банк бере справи клієнтів, за якими у нього, скажімо, ще в 2005 році зависли невеликі недоплати за кредитами: у кого-то 500-700 грн, а когось і за 1-1,5 тис. Нараховує їм відсотки, пені та штрафи за десять років, і починає вимагати через суд погашення зараз по 80-100 тис. грн. І шоковані люди навіть не розуміють природу цих «листів щастя». Так ось ВСУ при розгляді справи №6-16цс15 постановив - так бути не повинно. Якщо людина особисто не підписав документ про продовження строків позовної давності, то у банку є лише три роки на стягнення заборгованості, не більше того», - пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Крім того, ВСУ уточнив, що трирічний строк позовної давності поширюється тільки на суперечки щодо стягнення самої позики і відсотків по ньому. Зовсім інша історія з пенею і штрафами - їх банк може відсуджувати лише протягом одного року.

За матеріалами "Вести"

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь