ЄЦБ зберіг базову ставку на рекордно низькому рівні

Ставка за депозитами ЄЦБ залишена на рівні мінус 0,2%. Ставка за маржинальними кредитами також не змінилася з попереднього значення в 0,3%.

Рішення банку співпали з очікуваннями всіх економістів, опитаних агентством Bloomberg.

Основною темою в Європі протягом останніх кількох тижнів стало те, що кількісне пом'якшення ЄЦБ в обсязі 1,1 трлн євро зіткнулося з великими труднощами. Швидше за все, багато центральних банків світу скоро зрозуміють, що природні межі адаптивної грошово-кредитної політики будуть досягнуті.

ЄЦБ нині близький до того, що "боєприпаси" у війні центральних банків у нього закінчаться. ЄЦБ сам собі встановив ліміти: ліміт викупу по одному емітенту становить 33%, по одному випуску цінних паперів - 25%. Винятком може стати тільки грецький борг.

Враховуючи обмежений ринок корпоративних облігацій в єврозоні, подальше розширення можливе тільки в разі включення в QE акцій. Але це може виявитися спірним з точки зору Керуючої ради ЄЦБ.

Глава підрозділу JPMorgan по роботі з інструментами з фіксованою прибутковістю Роберт Мішель вважає, що ЄЦБ доведеться знизити ставку за депозитом до мінус 3%, а євро досягне паритету з доларом вже в 2015 році.

За матеріалами "Вести Экономика"

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь