ФГВФО перевірить адміністратора Міського комерційного банку

Новости: ФГВФО перевірить адміністратора Міського комерційного банку

За підсумками зустрічі ініціативної групи вкладників Міського комерційного банку з керівниками та фахівцями Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка відбулась 23 січня 2015 року, у ФГВФО створено робочу групу.

Завданням для робочої групи визначено, зокрема, перевірку правових підстав визнання уповноваженою особою певних депозитних договорів нікчемними та підстав, за якими вкладники не були включені до переліку вкладників, що мають право на відшкодування за рахунок коштів Фонду за першим траншем. До складу робочої групи увійшли фахівці трьох структурних підрозділів Фонду. Після аналізу результатів перевірки керівництвом Фонду будуть прийняті відповідні рішення. Про зміст зазначених рішень буде невідкладно повідомлено вкладників Міського комерційного банку та громадськість.
 

Щодо правових підстав прийняття уповноваженими особами Фонду рішень про визнання договорів банківського вкладу або банківського рахунку нікчемними, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомляє наступне.

Відповідно до ч.2 ст.38 закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважена особа Фонду зобов’язана забезпечити перевірку правочинів (у тому числі договорів), вчинених (укладених) банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації банку, на предмет виявлення правочині (у тому числі договорів), що є нікчемними. Ст.215 Цивільного кодексу визначено, що нікчемним є правочин (у тому числі договір), недійсність якого встановлена законом. У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Підстави для визнання правочину (у тому числі договору) нікчемним визначені, зокрема, у частині третій ст.38 закону. Однак цим правом щодо визнання договорів банківського вкладу або банківського рахунку нікчемними уповноважена особа Фонду користується лише у разі, якщо вкладники «розбивають» вклади у сумі понад 200 тис. грн. на кілька вкладів, або якщо рахунки відкриваються з порушенням законодавства (наприклад, наявність постанови Національного банку України, якою запроваджена заборона банку на відкриття нових рахунків фізичним особам. Таке обмеження, як правило, встановлюється при наданні банку статусу проблемного).

У разі визнання за рішенням уповноваженої особи Фонду договору банківського вкладу або банківського рахунку нікчемним, кошти вкладника мають бути повернуті на рахунок, з якого вони були перераховані за договором, що визнаний нікчемним. У разі незгоди вкладника з рішенням уповноваженої особи Фонду про визнання договору банківського вкладу або банківського рахунку нікчемним, такий вкладник має право звернутись з відповідним позовом до суду.
 

 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь