ФГВФО відмовляється повертатися депозит лайфового страховика

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не погодиться з тим, що кошти, розміщені страховою компанією «Граве Україна страхування життя», є власністю клієнтів СК. «Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва є неправомірним і буде оскаржуватися Фондом гарантування», - заявив FinMaidan заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Нагадаємо, 20 січня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов компанії «Граве Україна страхування життя» і визнав протиправною відмову ліквідатора ЕРДЕ Банку Маріанни Ткач повертати страховику депозит у розмірі 10,7 млн грн. Суд визнав, що кошти в банку є засобами фізосіб - страхувальників за договорами довгострокового страхування життя, та зобов'язав ліквідатора включити в перелік вкладників ЕРДЕ Банку, які мають право на відшкодування коштів клієнтів компанії «Граве Україна страхування життя» (див. «Нелатексный Фонд»).

У фонді повідомили, що згідно з частиною першою ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом і відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення фондом банку з ринку, але не більше 200 тис. гривень, незалежно від кількості вкладів в одному банку. При цьому вкладником є фізична особа, крім фізосіб-підприємців, яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу, банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката. «Таким чином, кошти, розміщені в банку юрособами або зараховані на користь юросіб у відповідності з договором банківського рахунка або вкладу, не гарантуються і не відшкодовуються Фондом гарантування», - пояснили у Фонді.

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь