Китай запускає аналог SWIFT

Запуск системи призведе до знищення найбільших бар'єрів для інтернаціоналізації юаня і повинен значно збільшити використання китайської валюти по всьому світу за рахунок скорочення операційних витрат і часу обробки платежів.

Також тепер юань буде представлений практично нарівні з такими валютами, як долар США, а CIPS буде використовувати такий же формат повідомлень, як і інші міжнародні платіжні системи, що зробить оформлення угод більш простим.

Особливі побоювання викликає швидкість, з якою Китай запускає CIPS. Експерти відзначають, що запуск в 2015 році можливий, але, швидше за все, повноцінна робота не почнеться раніше 2016 року через технічні складнощі.

У будь-якому випадку для юаня запуск CIPS стане прекрасним продовженням завоювання фінансового світу. За даними SWIFT, в листопаді 2014 року юань увійшов в 5 найбільш використовуваних валют в системі, і це при тому, що операції пов'язані з труднощами через різні мови і кодування. При наявності єдиної платформи популярність китайської валюти має відчутно зрости.

У грудні минулого року обсяг операцій в юанях в річному вираженні виріс на 20,3%, у той час як обсяг платежів за всіма валютами збільшився всього на 14,9%.

За матеріалами "Вести Экономика"

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь