Нафта може подешевшати до $20 за барель

Експерти Bloomberg Intelligence вважають цілком можливим зниження ціни на нафту в найближчі місяці. Головними проблемами, вважають вони, залишаються надмірні обсяги видобутку нафти і скорочення її споживання. В результаті в Америці нафтосховища заповнюються сировиною, а галузь починає відчувати брак місць для зберігання нафти. Все це може призвести до падіння цін до $20 за барель або навіть менше.

Запаси нафти зараз рекордно високі, вони росли десять тижнів поспіль. США наразі акумулюють від 1 млн до 2 млн барелів «зайвої» нафти в день. І дисбаланс, вже зараз виглядає досить серйозним, стає все більш лякаючим.

Якщо запаси будуть зростати ще більше, то, запевняють у Bloomberg Intelligence, наслідки для галузі можуть виявитися вельми сумними. Падіння цін на нафту, вдарить в першу чергу по імпорту, а потім призведе до скорочення американського виробництва нафти.

Критичними в цьому відношенні стануть найближчі кілька місяців, коли до вже існуючої проблеми заповнювання нафтосховищ додасться ще одна - весняні ремонтно-профілактичні роботи на нафтопереробних заводах. У цей час припиняють операції до третини НПЗ. Це зробить проблему нестачі місць для зберігання нафти ще більш гострою. За даними Bloomberg Intelligence, при незмінних рівнях видобутку нафти в США і середніх (виходячи з аналізу останніх десяти років) масштабах профілактичних робіт на НПЗ ситуація на ринку не вийде з-під контролю. Але у разі якщо обсяги профілактичних робіт збільшаться, то виникнуть проблеми відразу в двох найбільших районах зберігання сировини - Кушинга, штат Оклахома (там нафтосховища будуть заповнені на 95%), і на узбережжі Мексиканської затоки, де сховища будуть заповнені на 126%.

Однак ситуація вже йде за «поганим» сценарієм, оскільки як мінімум одна з умов - незмінності обсягів видобутку нафти - не виконується. Як кажуть у Bloomberg, зростання обсягів видобутку нафти практично нічим не стримується.

За матеріалами "КоммерсантЪ"

 

Теги #ГИУ #счет

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь