Анексія Криму позбавила Ощадбанк майже 10 млрд грн

Минулий рік Ощадбанк завершив з рекордним збитком у розмірі 8,5 млрд грн, повідомив у п'ятницю голова правління Ощадбанку Андрій Пишний. Він одразу ж уточнив: у втратах держбанку винен Крим. «Наш фінансовий результат був би плюс 1,1 млрд грн, якби не сталася анексія Криму. Збиток у 8,5 млрд грн сформований через втрати на півострові, зокрема через втрати по кредитному портфелю. Тому ми сформували резерви на 9,6 млрд грн», - заявив він.

Банки тільки почали публікувати фінансову звітність за 2014 рік, тому не можна стверджувати, що збиток Ощадбанку - найбільший в системі. Але найбільшим в історії держбанку він точно став. Державний Укрексімбанк за три квартали 2014-го втратив 3,9 млрд грн. Великі збитки були і у «дочок» іноземних банківських груп: Укрсоцбанку (1,5 млрд грн) і Райффайзен Банку Аваль (1,3 млрд грн).

Збиток Ощадбанку викликаний високою концентрацією ризиків на одного позичальника, допущеної колишнім керівництвом держбанку. За словами глави банку, 94% кредитів установи в Криму пішли на будівництво 16 сонячних електростанцій підприємств, яких пов'язують з братами Сергієм та Андрієм Клюєвими.

Банк не залишає надії повернути свої кошти, інакше вийде, що держава з держбюджету оплатило будівництво приватних електростанцій. Детальніше ...

 

Теги #Крим

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь