НБУ ініціює скасування санкцій до банків

Про це повідомив регулятор на своєму сайті.

Як вже писав FinMaidan, документ пропонує надати НБУ право не вважати банки проблемними і неплатоспроможними, якщо причиною порушення банками нормативів виявився один з двох наступних факторів або обидва відразу.

Це чинники девальвації гривні після 6 лютого 2014 року (майже в три рази) і/або формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями після цієї дати. В такому випадку НБУ зможе закрити очі на порушення нормативу адекватності капіталу, розміру регулятивного капіталу, нормативів поточної та короткострокової ліквідності, а також на збільшення проблемних кредитів. Цю норму запропоновано встановити на період до 1 січня 2019 року.

«Події в Криму і на сході України, руйнування господарських зв'язків між підприємствами, девальвація національної валюти, падіння реальних доходів населення серйозно погіршили стан банківської системи, - повідомив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. - Банківської системи об'єктивно потрібно час для того, щоб відновити свої капітали. Тому НБУ ініціює зміни в закон, завдяки яким банки матимуть час на відновлення їх нормальної діяльності, а також стимулює банки йти назустріч позичальникам у плані реструктуризації їх боргів».

Нагадаємо, що зараз ст. 75 і 76 Закону «Про банки і банківську діяльність» зобов'язує Нацбанк віднести банк до категорії проблемних, наприклад, якщо норматив достатності капіталу банку зменшився лише на піввідсотка - до нормативного значення 10% до 9,5%, а у разі зменшення розміру нормативу капіталу до однієї третини - з 10% до 3% банк визнається неплатоспроможним.
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь