ЄЦБ розширив фінансування грецьких банків

Грецькі банки в підсумку отримають 3,3 млрд євро.

Підвищення видається незначним: грецький центробанк запитував збільшення обсягів на 10 млрд євро, але воно украй важливо для банків Греції, у яких закінчується ліквідність. Тим більше якщо врахувати, що від ЄЦБ чекали обговорення припинення доступу грецьких банків до цієї програми.

Щодня клієнти грецьких банків знімають з рахунків сотні мільйонів євро. За даними джерел Financial Times, обсяги виведених з банків коштів складають від 300 млн до 500 млн євро в день, а з грудня клієнти вилучили вже близько 20 млрд євро з рахунків - більше 10% всієї суми депозитів в країні. У грудні обсяг вкладів у банків скоротився на 2,4% щодо листопада - до 160,3 млрд євро.

Раніше ЄЦБ припинив приймати держоблігації Греції в якості забезпечення за кредитами, що видаються банками у звичайному порядку.

Сьогодні Афіни направлять в Брюссель офіційний запит про продовження програми фінансової допомоги на шість місяців. Однак, як зазначає FT, вже є ознаки того, що це прохання може бути відкинута.

Кредитори Греції хочуть, щоб новий лівий уряд країни до п'ятниці підписав документи про продовження нинішньої програми фінансової допомоги щодо виходу країни з кризи, яка завершується в кінці місяця.

За матеріалами "Вести Экономика"
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь