МВФ допоможе Україні в переговорах з кредиторами

«Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард зустрілася з міністром фінансів Наталією Яресько, головою Нацбанку Валерією Гонтарєвої та міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавичусом. Вона привітала той прогрес, який вже вдалося досягти українській владі завдяки програмі реформ, - йдеться в заяві фонду. - При цьому пані Лагард і міністри погодилися з необхідністю подальших ключових перетворень, які будуть мати зовнішню підтримку, включаючи продовжуються дискусії про боргових операціях з приватними кредиторами».

Нагадаємо, Україна почала переговори про реструктуризацію частини боргу, включаючи реструктуризацію суверенних і квазісуверенних бондів в обсязі близько $15,3 млрд, при загальному обсязі державного боргу в $70 млрд, на початку березня - відразу ж після схвалення програми кредитування економіки України з боку Міжнародного валютного фонду.

Кабінет міністрів за пропозицією Міністерства фінансів 4 квітня затвердив перелік боргових зобов'язань для проведення реструктуризації. Співвідношення державного боргу до ВВП не повинно перевищити позначку в 71% до 2020 року, а боргове фінансування бюджету - не більше 10% ВВП. Реструктуризація торкнеться зовнішніх боргів, що виникли до 28 лютого 2014 року, і буде включати частину зовнішнього боргу України, гарантовані державою зовнішні борги і квазісуверенні борги - єврооблігації державних банків, «Укрзалізниці», міста Києва.

Поки Україна не виставляла яких-небудь чітких пропозицій до кредиторів, обмежившись посвідченням, що всі кредитори будуть в рівних умовах. У той же час, на думку ряду експертів, одним з можливих пропозицій стане списання частини боргу у розмірі 30-35%. І це умова поки що є неприйнятним для кредиторів. Зокрема, Комітет основних утримувачів євробондів України на чолі з американським інвестиційним фондом Franklin Templeton вже заявив, що розраховує на швидке вирішення» переговорів, але не готовий до списання боргу.

У той же час кредитори виставили свої умови, частина яких також є неприйнятними для України.

За матеріалами УНІАН

 

Теги #МВФ

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь