Укрсоцбанк просить ГПУ розібратися з позичальниками

Згідно прес-релізу банку, невжиття заходів по захисту законних прав кредиторів може призвести до істотного погіршення інвестиційної привабливості України, що особливо неприйнятно в даний час фінансової нестабільності. Прикладом такої зневаги до прав кредитора є ситуація, яка склалася у відносинах Укрсоцбанку та акціонерного товариства "Технологічна аграрна компанія об'єднана" (ТАКО, бенефіціар Дмитро Колесник), стверджують банкіри.

За інформацією банку, у жовтні 2012 року між ним і ТАКО був укладений договір про надання відновлюваної кредитної лінії на строк до жовтня 2015 року. Банк надав позичальнику кошти на загальну суму близько $39 млн. Позичальник припинив виконання своїх зобов'язань, причину чого пояснював фінансовими труднощами і гарантував їх виконання восени, після збору врожаю. Однак ці обіцянки так і не були виконані.

Станом на 1 березня 2015 борг компанії перед банком складає більше $20 млн.

В грудні 2014 - січня 2015 року Укрсоцбанк ініціював низку судових процесів щодо стягнення заборгованості за кредитним договором, звернення стягнення на іпотеку майнових поручителів (приміщення офісу ТОВ "Інкон"), стягнення заборгованості з поручителів Тетяни Колесник (сестри мажоритарного акціонера) і Дмитра Колесника, а також виконавчі провадження щодо стягнення заборгованості за кредитним договором та звернення стягнення на транспорт і техніку ТАКО (знаходяться в заставі банку).

В цей же час боржник і його поручитель різними способами ухиляються від взятих на себе зобов'язань і перешкоджають реалізації банком права на задоволення своїх вимог за кредитом, повідомляють у банку. Зокрема, вони змінили місцезнаходження компаній (ТАКО і "Інкон") та їх керівництво, ініціювали судові процеси про стягнення з них заборгованості на користь третіх осіб для можливого подальшого банкрутства. Крім того, за інформацією банку, без згоди банку переоформляють договори оренди землі, на яких не вирощувався заставний урожай на пов'язану компанію ТОВ "Аграрні системні технології", перешкоджають державним виконавцям у проведенні виконавчого провадження, йдеться в заяві.

У банку також стверджують, що суди, які розглядають справи з участю банку, безпідставно затягують їх розгляд, призначаючи експертизи строком до 6 місяців, при проведенні яких кредитор не може здійснювати стягнення.

"Окремої уваги заслуговують розглядаються в Господарському суді Києва справи за позовами ТАКО про визнання недійсними виконавчих написів про стягнення закладеної техніки і транспорту. За наявної в банку інформації, боржником було подано близько 15 однакових позовів з метою визначення прийнятного для них судді по розгляду даної справи. З усіх поданих позовів, лише 3 було прийнято одним і тим же суддею. Ці обставини викликають сумніви неупередженості даного судді. "Укрсоцбанк має всі підстави вважати, що ситуація навколо невиконання цим і багатьма іншими боржниками своїх зобов'язань за кредитними договорами з допомогою шахрайських схем та використання судової системи згубно впливає на інвестиційний клімат України", - зазначили у фінустанові.

На думку банкірів, в умовах фінансової кризи і падіння економіки неприпустимо "потурання непристойній та недобросовісної практик ведення бізнесу, особливо щодо іноземних інвесторів, які, незважаючи на несприятливі обставини, продовжують вкладати кошти в українську економіку". "Тому ми звертаємося до Генерального прокурора Віктора Шокіна і керівників правоохоронних органів та судової гілки влади з проханням звернути увагу на ситуацію, яка склалася навколо уникнути позичальниками відповідальності за невиконання своїх зобов'язань за кредитними договорами", - підсумували в Укрсоцбанку.
 

 

Теги #ТАКО #ГПУ

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь