Порошенко не допустить реструктуризації валютних кредитів

Відповідний пункт міститься в меморандумі між Україною і МВФ, повідомив представник НБУ на засіданні комітету Верховної ради з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Як наголошується в повідомленні комітету, під час засідання за участю представника НБУ та активістів "Кредитного майдану", були обговорені висновки експертів МВФ щодо проекту закону "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти у національну валюту України - гривню".

"Представник НБУ повідомив, що одним з пунктів нового меморандуму з МВФ, де Україна просить надати їй розширену програму фінансування (EFF) на $17,5 млрд, є зобов'язання президента застосувати право вето у разі прийняття парламентом закону про реструктуризацію валютних кредитів. Згідно з меморандумом з МВФ, держава не повинна втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів", - говориться в повідомленні комітету.

Як зазначається, на вимогу представників "Кредитного майдану" все одно винести на розгляд парламенту кілька тематичних законопроектів, голова профільного комітету Сергій Рибалка заявив: "Ми готові внести ці законопроекти. Але ми отримаємо стовідсоткове вето президента. Ви бачили, як це сталося із законом про продовження мораторію на заборону відчуження єдиного житла валютних позичальників. Ми двічі проголосували за цей закон. І отримали вето, яке не змогли подолати. Ми не популісти, щоб розглядати законопроекти лише для демонстрації діяльності. І нам, і валютним позичальникам потрібен конкретний результат".

Таким чином учасники засідання фінансового комітету домовилися провести додаткові консультації з цього приводу.

За матеріалами РБК-Україна

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь